Pedikérka radí, jak pečovat v zimě o své nohy

Pedikérka Renáta Charvátová pečuje ve svém Charre ateliéru o nohy desítek klientů. Radí jim, jak se starat o pokožku nohou a nehty, aby byly nejen krásné, ale hlavně zdravé. Zeptali jsme se jí, jak o nohy pečovat v zimě.

pece_o_nohy_pedikura

Renáto, v čem je zimní péče o nohy a chodidla specifická?

Zimní péče o nohy není výrazně jiná než péče v období léta, ale malý rozdíl tu přeci jen je a to nošení uzavřené obuvi a s tím související možné problémy. V uzavřené obuvi se nohy více potí, proto je v zimě potřeba dbát na zvýšenou hygienu a hydrataci. Hygienou nemám na mysli jen pravidelné mytí nohou. Neméně důležitý je i výběr vhodné obuvi, ponožek a zvýšená hydratace pokožky kvalitním krémem s obsahem účinných látek.

Proč je podle vás péče o nohy tak důležitá? 

Péče o nohy je důležitá v každém ročním období, ale nejdůležitější je pravidelnost a správný způsob péče. Ideálně ve spolupráci s pedikérkou, která vám jistě ráda poradí, jak se doma o své nohy správně starat a doporučí pro vás vhodné kosmetické přípravky s ohledem na stav vašich nohou. Pokud péči zanedbáme, nebo zvolíme nevhodný způsob a prostředky, nohy nám to dají dříve či později vědět. Ať už to budou kožní problémy, nebo různé bolesti způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou péčí.

Jaké nepříjemnosti lidem v případě nedůsledné péče hrozí?

Nejčastější „nepříjemností“ bývá při nedůsledné péči v zimním období mykóza, suchá až popraskaná kůže nebo kombinace obojího.

Co by měl každý člověk rozhodně dodržovat?

  1. Pravidelná každodenní správně provedená hygiena je základ. Tedy ideální je použití antibakteriálního mýdla a po opláchnutí důkladné osušení pokožky nohou i v meziprstí.
  2. Následovat by mělo ošetření vhodným krémem. Naše nohy v zimním období trpí zvýšenou tvorbou prasklin kůže a to z důvodu přesušené pokožky, způsobené ztrátou tekutin pocením. Jak jsem již zmínila, konkrétní, pro vás nejvhodnější produkt, by vám měla doporučit vaše pedikérka.
  3. Neméně důležitý je i výběr kvalitní obuvi a ponožek. Je potřeba se zaměřit na materiály, ze kterých jsou ponožky a boty vyrobené. Ideální jsou materiály, které sají nebo odvádějí pot. Např. u žen tolik oblíbené silonky a u mužů ponožky z umělých materiálů, jsou docela často příčinou zapaření pokožky a s tím související problémy s možným výskytem mykózy, která nejen, že je nevzhledná a zapáchající, ale její projevy jsou mnohdy velmi nepříjemné. Kůže svědí, loupe se a v horších případech i praská a bolí. Léčba bývá zdlouhavá. Hodně lidí podceňuje dobu jejího trvání a po vymizení prvotních příznaků tuto léčbu samovolně ukončí a tím si zadělávají na její častou recidivu.
  4. A nesmím zapomenout i na problémy se zarůstáním nehtů a zvýšenou tvorbou otlaků, což trápí především lidi, kteří nosí pro ně nevhodnou obuv. Např. u diabetiků je výběr vhodné obuvi více než důležité.

Podle čeho vybírat kosmetiku pro péči o nohy?

Lidé většinou sami bez odborné rady pedikérky nebo lékaře, nedokáží odhadnout, jaký typ pokožky mají, případně co způsobuje jejich kožní problémy a to je to hlavní kritérium pro výběr správné kosmetiky.

Většinou zkouší, co na ně zrovna skočí z reklamy nebo jim to doporučí prodavačka v drogerii. Je těžké takhle obecně doporučit nebo nedoporučit podle čeho vybírat správnou kosmetiku, když na trhu je nepřeberné množství „zázračných“ krémů, masek, mastí apod. Pro laika je složité vybrat správný krém, protože většina lidí se bohužel ve složení produktů neumí orientovat, nezná účinky jednotlivých látek obsažených v něm a proto nedokáže posoudit, zda výrobce slibuje reálné účinky nebo jen vyhodíte peníze za nefunkční krém.

Poraďte se s vaší pedikérkou, která dokáže správně zhodnotit stav vašich nohou a doporučí přípravek, který je pro vás nejvhodnější.

Tip: Pokud svojí pedikérku nemáte a tedy vám nemá kdo odborně poradit, tak mohu obecně doporučit, abyste hledali kosmetiku s obsahem těchto účinných látek:

  • k obnově přirozené hydratace pomáhá např. Lactil, 
  • pro změkčení pokožky např. urea,
  • k vyrovnání kožní mikroflóry a tím eliminaci zápachu např. Dermosoft Decalact,
  • v případě potíží s mykózou ještě doporučím produkty s obsahem účinné látky Clotrimazol.

Doporučujete používat masky na nohy? Hodí se pro každého? 

Pokud myslíte exfoliační masky, které slibují odstranění ztvrdlé pokožky, tak k těm mám, na základě mých postřehů z praxe pedikérky, ne úplně kladný postoj. Ony totiž tyto masky narušují pokožku chemicky pomocí kyselin nebo hydroxidů (dle výrobce) a klienti s tím neumějí pracovat. V touze po co nejlepším výsledku nechávají masku působit déle, než je doporučeno, tím si způsobují narušení pokožky do hlubších vrstev než je zdrávo a kůže se odlupuje v silných vrstvách a často dochází k poranění. Také jsem zažila klientku, která tento typ masky nechala působit přes noc a pak se jí pokožka hojila skoro tři měsíce.

Osobně bych tento typ masky na sobě nezkoušela a po zkušenostech mých klientů ani zkoušet nebudu. Nechci a ani nemohu tento typ masek úplně zavrhnout, na to nemám dostatek zkušeností ze své praxe, respektive zkušenosti mých klientů byly spíš negativní, ale jak se říká, co člověk to originál a někomu to může vyhovovat. Jen buďte při použití opatrní a držte se bez výhrad doporučení výrobců.

Raději si vyberte výživnou masky na nohy bez exfoliačního účinku a ty můžete použít kdykoliv máte pocit suché a napjaté pokožky. Aplikace je velmi jednoduchá. Prostě masku nanesete na nohy a necháte působit doporučenou dobu (obvykle 10-15 minut). Ještě lepšího účinku dosáhnete v kombinaci s jemným peelingem před samotnou aplikací masky. Buď při koupeli použijete peeling nebo nohy lehce ošetříte pemzou nebo podobnou pomůckou na odstranění ztvrdlé pokožky a po osušení nohou nanesete vaší oblíbenou masku a necháte působit. U těchto typů masek, na rozdíl o těch exfoliačních, není na škodu nechat působit přes noc. Stačí jen natřít, natáhnout bavlněné ponožky a dobrou. Při kombinaci s peelingem však pozor na frekvenci použití – peeling neprovádějte častěji než 1x týdně, ať pokožku příliš nezeslabíte, to by pak mohlo mít podobný efekt jako s exfoliační maskou, tedy nadměrné narušení pokožky.

Doporučuji a ve své praxi také používám BisBis peeling 2 v 1, který je společně s maskou. Peeling je v tomto produktu velmi jemný a nedráždí ani citlivější pokožky. Použití je velmi snadné. Po pedikúře nebo doma i jen tak po koupeli nanesu přiměřené množství peelingu v masce, pracuji s tím jako s klasickým peelingem, tedy masíruji nohy pár minut a pak zbytky abrazivních částeček z peelingu opláchnu. Nohy jsou po použití tohoto produktu v jednom kroku zbavené odumřelých buněk pokožky a zároveň vyživené maskou. Je to velmi příjemná procedura, kterou doporučuji.

Tip: Výživné masky můžete používal celoročně a v zimě, kdy je pokožka vysušenější, jsou obzvlášť vhodné. Nejen, že vaše nohy omladí, ale zároveň i prohřejí.

Jaké pomůcky doporučujete na domácí péči o nohy pořídit?

K domácí péči úplně postačí kvalitní, nevysušující antibakteriální mýdlo, pemza nebo obdobná pomůcka na odstranění ztvrdlé kůže. Já doporučuji špachtli s výměnnými nalepovacími pilníky. Je to hygienické a účinné. Na zkrácení nehtů budete potřebovat kleště/nůžky, případně pilník, ale to doma jistě každý má.

Samozřejmostí je kvalitní krém na nohy s účinnými látkami vhodnými pro váš typ pokožky, ideálně v kombinaci s výživným olejíčkem na nehty. A pokud se chcete trošku rozmazlovat, tak si pořiďte výše zmiňovanou výživnou masku nebo masku s peelingem.

Jaká obuv je v zimě nevhodná? 

V zimě a vlastně nejen v zimě je nevhodná neprodyšná obuv. Bohužel obuv s funkčními materiály, které eliminují pocení a odvádějí vlhkost od pokožky, je dostupná v dražších cenových kategoriích a ne každý, si může tento typ obuvi dovolit. V takovém případě lze do jisté míry vlhkost v botě řešit častější výměnou ponožek s vysokým obsahem bavlny, která dostatečně saje pot. Třeba i 3x za den, což je sice trochu komplikace, ale lepší než si vypěstovat mykózu. V každém případě je nutné boty vždy po použití co nejvíce otevřít a vyvětrat. Desinfekční spreje na obuv jsou dnes běžně k dostání v prodejnách obuvi nebo v drogériích, či v lékárnách a jejich používání doporučuji. Nejen, že vám nebudou boty zapáchat, ale navíc jejich použitím eliminujete případné kožní problémy.

 

Děkujeme za rozhovor Renátě, k níž se můžete objednat na odbornou pedikúru. Hledáte pedikérku ve svém okolí? Podívejte se do mapy pedikérek spolupracujících s naší značkou. 

Zpět do obchodu