Lékařka radí, jak pečovat o nohy diabetiků

V České republice žije přibližně milion diabetiků, kteří musí být v péči o své nohy ještě více důslední. Jejich nohy a plosky patří mezi velmi ohroženou část těla. Jak se o nohy správně starat? Přečtěte si rady diabetoložky MUDr. Věry Prýmkové z Oblastní nemocnice Příbram.  

 

Hlavní problém: Pacient necítí oblast v koncích nohou

Postižení nervů v nohách diabetiků vede k  neuropatii. Jak se to projevuje?

  • Brněním, pálením či mravenčením, které může být nepříjemné hlavně v noci.
  • Pacient nevnímá bolest. Může například šlápnout na ostrý předmět, ale vůbec to necítí. O poranění neví, nevěnuje mu pozornost a to se může špatně hojit.

MUDr. Věra Prýmková říká:„Zvýšená hladina cukru v krvi má mnoho důsledků, a ty pak mohou vést až ke vzniku takzvané diabetické nohy - postižení struktur nohy pod úrovní kotníků. V krajních případech nastává nutnost amputací prstů, přednoží, případně i výše, a dokonce může být ohrožen život pacienta.“

Dalším důsledkem postižení nervů je snížená funkce potních žláz, takže kůže na nohách je suchá, snáze se na ní dělají otlaky a má tendenci k praskání. Proto by si diabetici měli nohy denně kontrolovat a promazávat vhodným hydratačním krémem.

Tip: Na pravidelné promazávání suchých nohou doporučujeme Bis Velvet, který je určený speciálně na péči o velmi suchou pokožku.

U diabetiků je postižen také celý cévní systém, diabetici mívají postižené malé cévy a otevřené cévní spojky. Ani zdánlivě dobře prokrvená noha, která je růžová a teplá, nevylučuje závažné cévní postižení. A pokud je diabetik kuřákem, své riziko výrazně zvyšuje.

„Na vzniku defektů na nohách diabetiků se podílí i snížená pohyblivost kloubů, deformace prstů a přednoží, jako jsou kladívkovité prsty či haluxy. Často bývají nehty i kůže postiženy plísní. Jelikož diabetici mívají sníženou imunitu, rychle se u nich i po malém poranění může rozvinout těžké infekce,“ dodává doktorka Prýmková.

 Tip: Pokud nohy diabetika trápí spíš časté plísně, kupte si Bis Pure, který je díky obsahu clotrimazolu určený speciálně na péči o pokožku se sklonem k mykózám.

Jak se vyhnout syndromu diabetické nohy?

Podle paní doktorky je důležité dodržovat tyto zásady:

  • Mějte cukrovku pod kontrolou, dodržujte dietu a pravidelně navštěvovat lékaře.
  • Kontrolujte pravidelně své nohy a pečujte o ně.
  • Nekuřte.
  • Noste kvalitní boty a ponožky, abyste nikdy nezažili, co je syndrom diabetické nohy.

Důležité: Pokud už se na noze defekt vytvoří, nebo noha či její část oteče nebo změní barvu, bez otálení vyhledejte lékařské ošetření, abyste zabránili vzniku závažných následků. 

Pravidelně navštěvujte pedikérku

Vyberte si pedikérku, která bude rozumět vašemu onemocnění a ošetření tomu přizpůsobí. „Při příchodu nového klienta by mě být první dotaz pedikérky na to, zda netrpí nějakým onemocněním a zda užívá nějaké léky. V případě onemocnění klienta diabetem zazní totiž zkušené pedikérce v hlavě varovný signál a začne se na nohy diabetika dívat jinak než na zdravé,“ vysvětluje zdravotní sestra a pedikérka Hana Hubená. Popisuje, jaké ošetření je pro diabetiky nejvhodnější.

  1. Pedikérka musí zvolit bezpečné kleště na stříhání nehtů, oblé nástroje na vyčištění postranních valů a zejména speciální frézy na odstraňování ztvrdlé kůže. Pro diabetiky je výhodnější přístrojové ošetření. Klasická pedikúra vyžaduje namočení končetiny do lázně a používá ostré nástroje, což u nemocných nohou není ideální postup.
  2. Kosmetika by měla být také volena s ohledem na toto onemocnění, záleží totiž na koncentraci používaných účinných složek krémů, olejů nebo tinktur.  
  3. Na rozdíl od zdravotnických zařízení, kde má personál méně času může pedikérka během ošetření při pouhém rozhovoru klást správné otázky a odhalit na první pohled skrytý problém s končetinami. Může jej tak včas zachytit a odeslat klienta do zdravotnického zařízení k potřebnému vyšetření a následné léčbě.

3

 

 

 

Zpět do obchodu