4 nejčastější problémy nohou: Jak je vyřešit jednou provždy?

Zeptali jsme se našich pedikérek, jaké problémy nohou řeší u klientů nejčastěji. Možná některé z nich trápí i vás, tak si přečtěte naše tipy a rady, jak se jich zbavit a předcházet jim. 

 

1. Mykóza kůže nohou 

Velmi častý problém u mužů i žen jsou plísňová onemocnění. Způsobují je plísně a kvasinky, kterým se daří ve vlhkém prostředí. Mykózy jsou navíc nakažlivé a přenáší se velmi rychle. Zbavit se mykózy může být obtížné, proto je důležité začít s léčbou včas a myslet na prevenci. 

Léčba plísní na nohou vyžaduje velmi intenzivní péči v podobě pravidelné dlouhodobé aplikace kapek a mastí. Pokud se infekce neléčí, může časem přejít do chronického stádia a dokonce ohrozit i fungování vnitřních orgánů. 

Jak se mykóza projevuje?

  • Svěděním, olupováním, šupinatěním, zhruběním nebo i výsevem puchýřků. 

Jak plíseň na nohou vyléčit?

  • Pro domácí ošetření doporučujeme krémy s obsahem clotrimazolu. Každý den si pečlivě umyjte a vysušte nohy – hlavně mezi prsty. Doporučujeme krém Bis Pure

Jak se plísni nohou vyhnout?

  • Při zkoušení nových bot mějte vždy ponožky, při návštěvách saun a bazénů noste vlastní pantofle a po každém umytí pečlivě mažte speciálním krémem s obsahem clotrimazolu. Pokud vám to denní režim dovoluje, noste spíše vzdušnou obuv a často ji měňte.

2. Mykóza nehtů

I toto je velmi častý problém nohou mnoha lidí. Plíseň nehtů neboli onychomykóza (latinsky onychomycosis) je mykotická infekce nehtových plotének či nehtových lůžek. V současnosti mykózou nehtů trpí až 10 % populace.

Jak se plíseň nehtů projevuje?

  • Nehty zpočátku mají zažloutlé zabarvení, postupně se mohou ztlušťovat, odchlipovat a jsou křehké. 

Jak plíseň na nohou vyléčit?

  • Opět jsou skvělé přípravky s obsahem clotrimazolu. Pečujte o své nohy a nehty, pravidelně nehty stříhejte a čistěte. Výborné zkušenosti máme s tinkturou Bis Nail Tincture. 

Jak mykóze nehtů předcházet?

  • Zde opět platí, co bylo uvedené u plísňovém onemocnění nohou.

3. Hyperkeratóza

Mezi nejčastější onemocnění spadající do pedikérské péče patří hyperkeratotické změny kůže a okolí nehtů. Tento typ onemocnění se projevuje ztluštěním vrchní vrstvy kůže a jejímu nadměrnému rohovatění. Vznik hyperkeratózy je často důsledkem běžné obrany před lokálním mechanickým drážděním vlivem zvýšeného tlaku nebo drhnutí. To často vede ke vzniku mozolů, otlaků, kuřích ok a prasklin, které se mohou snadno infikovat.

Jakou péči doporučujeme?

  • Navštěvujte pravidelně svou pedikérku, pokud ji nemáte, vyberte si ji v našem seznamu

Jaká je prevence hyperkeratózy?

  • Noste vhodnou a dostatečně prostornou obuv. 

4. Zarostlé nehty

Příčinou zarůstajících nehtů často bývá nevhodná, úzká obuv či špatná technika při stříhání nehtů. Svou roli hrají i dědičné faktory, držení těla či dokonce technika chůze. Při zarůstání nehtu dochází k bolesti v oblasti nehtového valu, k  otoku a tvorbě tzv. granulační tkáně, která mokvá. Díky stupňujícímu se zánětu se zvyšuje i bolest v oblasti celého prstu. První cesta pacientů často vede na chirurgii, přesto si s těmito problémy ve velké míře při včasné návštěvě umí zkušená pedikérka poradit mnohdy komplexněji než chirurg. Rozhodně je ale nutné navštívit odbornou pomoc. 

Jak vyléčit zarostlý nehet?

  • Buď se obraťte na specializovaného lékaře, nebo navštivte zkušenou pedikérku, která s tímto problémem umí snadno pomoci. Oslovte některou z našeho seznamu

Jak předejít zarůstání nehtů?

  • Kromě vhodně zvolené obuvi, která by měla být dostatečně prostorná a pohodlná je důležité osvojit si správnou techniku stříhání nehtů.

 

Zpět do obchodu