Jak na zarostlé nehty? Příčiny, prevence i řešení

Zarostlé nehty trápí lidi bez ohledu na pohlaví a věk. Častou příčinou bývá nevhodná obuv – u mužů například pracovní boty s kovovou špičkou, u žen úzká obuv na podpatcích. Nehtům neprospívá ani potivá noha. Malé děti mají nejčastěji špatně stříhané nehty nebo nevhodné boty, v pubertě se k tomu přidávají ještě tělesné změny. Zarostlé nehty komplikují život i diabetikům. Jak zarůstání nehtů předcházet? A co dělat, když už vám nehty zarůstají?

 

Ošetření zarostlého nehtu u pedikérky

3 rychlé tipy

Pokud máte málo času, máme tu pro začátek tři rychlé tipy proti zarůstání nehtů:

  • Nepodceňujte prevenci. Noste pohodlné boty se širokou špičkou, dbejte na kvalitní ponožky. Jednou z příčin zarůstání nehtů je i pocení nohou. S eliminací pocení (i zápachem) vám pomůže sprej Bis Comfort.
  • Dbejte na změkčení nehtů i nehtového okolí. Pokud máte nejen tvrdé nehty, ale také tvrdé nehtové valy, tak vás celé místo bude tlačit a bolet jako zarostlý nehet. Pro změkčení nehtů i valů jsme vyvinuli kapky Bis Cotton Nail. Změkčené nehty se také lépe stříhají.
  • Poraďte se se zkušenou pedikérkou. Pokud ještě žádnou nemáte, mrkněte na naši mapu.

A teď se na problém zarůstání nehtů podíváme podrobněji.

 

Proč nehty zarůstají? 

Zarůstající nehty nejčastěji vznikají z těchto důvodů:

  • Nošením nevhodné úzké obuvi.
  • Kvůli nesprávné technice stříhání nehtu.
  • Vlivem genetických faktorů, které určují tvar a růst nehtu.
  • V důsledku úrazu či infekce nehtů (např. plísní neboli mykózou).

Na příčinách se podílí také mnoho dalších faktorů jako pocení nohou, sportovní aktivity, nošení kompresivních punčoch apod. Svou roli pak hrají i ortopedické abnormality v podobě plochých nohou, změn v klenbě nohou, postavení prstů a držení těla.

Jak se projevují zarostlé nehty?

  1. Nejprve se zarůstající nehet projeví zarudnutím, bolestivostí a otokem.
  2. Později je typické nepohodlí projevující se v těsných ponožkách a úzkých botách. Při chůzi nebo při kontaktu s tvrdým povrchem může přerůst do tepavé bolesti se změnami na měkkých částech nehtů tzv. valech (po stranách nehtu).
  3. U nehtů pak může probíhat zánět: pozorujeme např. hnisavou sekreci, vznik křehké snadno krvácející tkáně, třepení a zalamování nehtů a jejich odloučení od nehtového lůžka. 


Vždy však platí jedno: Pokud se objeví jakýkoli problém v oblasti nehtů, je potřeba najít a odstranit příčinu jeho vzniku.

 

5 tipů, jak předcházet zarůstání nehtů

 1. Správně si stříhejte nehty.

Nejprve je namočte do horké vody, aby změkly. Pak je zastřihněte, ovšem vždy rovně, nikoliv do kulata! Pouze při rovném střihu totiž budou mít nehty dostatek prostoru pro růst. Konce nehtů obruste pilníkem.

 2. Noste boty, jejichž délka i šířka odpovídá vaší noze i tomu, co budete dělat.

Na pochůzky po městě či procházku zvolte pohodlnou obuv, jejíž šířka vyhovuje vaší noze. Důležitá je správná šířka i ve špičce. Vedle toho, že je třeba se soustředit na to, jestli bota ve špičce tlačí, nebo ne, si můžete udělat i jednoduchý test: vyndejte z bot vložku a stoupněte si pouze na ní. Pokud vám noha z vložky „vyčuhuje“, boty jsou malé.

Dnes už je na trhu dostatečný výběr a širší obuv se naopak stává módní. Ano, víme, že na ples v keckách nepůjdete, ale při výběru běžné obuvi dbejte na pohodlnost.

3. Vybírejte si obuv (a ponožky) z kvalitního materiálu, v němž se noha nebude potit.

Vhodným materiálem pro ponožky je kvalitní bavlna, která má schopnost odvádět pot. Na stylové bavlněné ponožky s vlákny stříbra se můžete podívat zde.

4. Eliminujte pocení nohou.

Potivá noha vytváří vhodné prostředí pro zarůstání nehtů. Když je totiž nehet v mokrém prostředí, může se třepit, a tím řezat do nehtového valu. Pro snížení pocení nohou jsme v Bis Bis vyvinuli sprej Bis Comfort, který pomáhá udržovat v rovnováze kožní mikrobiom. S pocením souvisí i zápach, takže vyřešíte hned dvě věci najednou…

 5. Choďte na pedikúru.

Pokud se v rodině, případně u vás, problémy se zarůstáním nehtů objevily, pečujte o nohy ve zvýšené míře. Navštěvujte pravidelně pedikérku

Co se stane, když problémy se zarůstajícími nehty budeme ignorovat?

Z malého problému bohužel může být problém větší: vytvoří se zánět měkkých tkání a změní se struktura nehtu. Vznikají abscesy, granulační tkáň, nehty se stávají křehkými a snáze se deformují. Tkáně se následně zjizví a změna struktury měkkých tkání vede např. k tvorbě kuřích ok, která těsně nasedají na nehet, na který vytvářejí tlak a dochází opět k bolestem bez zjevného zarůstání nebo zánětu. Pak je možná chirurgická intervence, která ale vede mnohdy vede k zúžení nehtu a jeho deformaci. Vzniká pak bludný kruh stále se opakujících potíží a nepohodě v oblasti nohy.

Takže je rozhodně lepší dbát na prevenci.

 

IMG_5906

Řešení: Co dělat se zarostlým nehtem?

Pokud již problém vznikl, záleží na tom, zda známe příčinu. Někdy ji dokážete odstranit a vyřešit v domácích podmínkách – tím, co jsme psali výše: změnou obuvi, správným stříháním nehtů, eliminací potivé nohy.

Doma se můžete pokusit uvolnit a podložit roh nehtu a místo zárůstu dezinfikovat. A poté aplikovat kapky Bis Cotton Nail, které změkčí tvrdé, vysoké i zarůstající nehty a nehtové kůžičky.

 

Vhodným řešením je každopádně návštěva pedikúry a konzultace o možnostech péče. Zkušená pedikérka pomůže rozklíčovat problém a stanovit postup, jak se zarostlého nehtu zbavit. 

 


Jak probíhá péče o zarostlý nehet u pedikérky?

    1. Pedikérka zjistí anamnézu včetně zdravotního stavu.
    2. Provede vizuální kontrolu nehtu a nehtového valu.
    3. Nehet uvolní a všechny struktury ošetří s použitím fréz, nástrojů, podložením nehtu nebo šponami.
    4. Ránu dezinfikuje a uvolněný val odtáhne od postiženého nehtu tejpovacím materiálem.
    5. Na závěr vám pedikérka doporučí, co bude dobré dělat dále. 

Je dobré vědět: Doba, než se dá nehet zase do pořádku, může být u každého jiná. Vyplatí se ale pokračovat v péči o nehet i doma, například právě s Bis Cotton Nail.

Chirurgické okénko

Když je zarostlý nehet v pokročilém stádiu, dojde někdy na chirurgické řešení. Jednoduché a zdánlivě rychlé chirurgické zásahy u zarostlých nehtů ale často nevedou k trvalému vyřešení obtíží. Ty se pak opakují, a následná terapie je dlouhodobější a nákladnější. O jaké zásahy se může jednat a v čem mohou být jejich negativa?

  • Nejčastěji jde o částečné vystřižení zarostlého nehtu ze zanícené tkáně. 
  • Při částečném vystřižení, tzv. parciální ablaci, nehet opět dorůstá a tlačí na mnohdy nedohojený postranní val, kde dochází k obnovení původního problému a nehet bolí a zarůstá. 
  • Plastika nehtu – může vést k jeho zúžení a postranní valy pak mají tendenci zaujmout jeho místo a nehet opět zarůstá. Stržení celého nehtu (dnes již výjimečné) může vést k poškození nehtového lůžka nebo zárodečné tkáně, rozšíření infekce na vzniklé rané ploše a následně k deformaci nově narostlého nehtu, která nezřídka bývá trvalá.
  • Plastika nehtového valu – pokud nehtový val přerůstá (a je hluboký), lze ho odstranit drobným chirurgickým zákrokem (tzv. Vandenbosova metoda), přičemž nehet zůstává zcela nedotčený.

Orthonyxie– rovnátka na nehty

Ano, i na nehty mohou být rovnátka – a mohou pomoci při řešení potíží se zarostlým nehtem. Při orthonyxii (ortho = rovný; onyx = nehet) se používají tzv. špony, které využívají různé fyzikální síly a pomáhají nehet srovnat a podporovat jeho zdravý růst. Je to pomocná korekční metoda, podobně jako rovnátka v případě zubů.

IMG_5887

Problém se zarůstáním nehtů u diabetiků

Problémy spojené se zarůstáním nehtů u diabetiků tkví zejména v tom, že diabetické rány a infekce se obecně hojí hůř a déle. Diabetici často trpí postižením nehtu plísňovou infekcí, která bývá příčinou zarůstání. Hojení se komplikuje a je třeba ji léčit.

Komplikací je, že při časté neuropatii končetin u diabetiků spojené s omezenou citlivostí, často přicházejí v pozdnějších stádiích s již rozvinutou bakteriální infekcí a zde je prst ohrožen významně. Na prstech je vždy v těsné blízkosti kost neboli článek prstu, ta je pak ohrožena rozšířením infekce a může v krajním případě vést k nutnosti amputace celého prstu. Hojení diabetických ran by proto mělo probíhat ve spolupráci s podiatrickou nebo chirurgickou ambulancí, která defekty končetin diabetiků řeší.

Rekapitulace praktických odkazů

  • Bis Cotton Nail – změkčující kapky, které snadno můžete aplikovat i doma.
  • Bis Comfort – sprej vyvinutý v laboratoři pro eliminaci pocení nohou, což je častá příčina zarůstání nehtů.
  • Bis ponožky – dámské bavlněné ponožky se stříbrem pro odvádění vlhkosti.
  • Mapa pedikérek – když nehet potřebuje odborné ošetření pedikérky.

Držíme vám palce, ať vás zarostlé nehty netrápí!

Tento článek vznikl s významným přispěním pedikérky Hany Hubené – děkujeme!

 

Zpět do obchodu