Mykóza nehtů - odborně onychomóza

mykoza-nehtu-onychomoza

Mykóza nehtů odborně onychomykóza

Toto onemocnění je způsobeno různými houbami a někdy i kvasinkami. Přesnou diagnózu stanoví pouze mykologické vyšetření u kožního lékaře.

 

Jak se mykóza projevuje?

Začíná u volného okraje nehtu jako bílé nebo nažloutlé skvrnky. Postupně se rozšiřuje po celé ploténce až ke kořeni. Postupem času dochází ke ztlušťování nehtů, lámání a drolení.

Pod nehty se mohou tvořit nánosy žlutavých šupin.

 

Co nemoc způsobuje a jak nemoc vzniká?

Mykózy způsobují různé houby a někdy i kvasinky.

 

Kde a proč mykózu chytím?

V dnešní době přibývá lidí s oslabeným imunitním systémem, kteří jsou ke všemu náchylnější. (neprodyšné uzavřené boty, horší hygiena nohou, gelové nehty , bazény...) Pod nehtem se začne tvořit takzvané podhoubí které může i zapáchat.

 

Jak mykózu vyléčit?

Léčba bývá poměrně dlouhá, jelikož ji dost často podceňujeme. Nevěnujeme jí pozornost, spousta žen v počátku volí raději barevný lak k zakrytí. Muži zase své nohy dost často neřeší. Neléčená mykóza nehtů může především u diabetiků vést i ke gangréně. Vzniku mykózy se daří ve vlhkém, uzavřeném prostředí.

 

Pokud již mykózu máte ve spolupráci s pedikérkou a kožním lékařem se dá vše zvládnout.Je poměrně dost volně dostupných přípravku pro řešení mykózy, ale ne všechny fungují.

 

Co se stane, když budu mykózu dlouho přehlížet?

Nehet začne být ztluštělý, pod nehtem začne vznikat takzvané podhoubí. V extrémních případech může docházet k deformaci a zarůstání nehtů.

 

Mohu mykóze nehtu předejít?

V dnešní době je mnoho možností, jak se mykóze nehtů vyvarovat dodržovat hygienu a používat volně dostupné preventivní přípravky. V tomto směru vám dokáže poradit vaše pedikérka. Nepodceňujte péči o své nohy a svěřte je odborníkům.

Zpět do obchodu