Bis Bis: Jak vznikl název a logo značky?

Hodně lidi mi pokládá tu stejnou otázku, tak jsem pro vás připravila odpověď. Celý proces vývoje produktů, značky a všeho okolo trval 3 roky, od roku 2016. Většinu času jsme kosmetice říkali pracovním názvem Footfix. Dlouho jsme si mysleli, že to bude i reálný název značky. Chvilku to byla i Planta nebo Foot time. Bohužel první firma kterou jsme si na tvorbu značky i loga najali nefungovala podle našich představ a tak jsme se museli po roce rozejít. 

První nápady a spolupráce

V té době jsem také hledala někoho, s kým bych mohla svůj business plán probrat a vyslechnout si názor, jestli můj nápad není předem ztracený. Ve Forbesu jsem narazila  na úžasnou podnikatelku Báru Rektorovou a jejího přítele Viléma Rubeše. Dodnes si pamatuji, jak jsem čekala na její odpověď, jestli se semnou vůbec sejde, protože jsme se neznali.

Sešla se se mnou a pomohla mi. Poslechla si můj příběh a se slovy: „o tebe strach nemám mě nechala svému osudu.“ Ještě mi poradila, že Vilém dělá tvorbu značek a že by nám mohl pomocI. Stála jsem si za Footfixem, ale Vilém mi vysvětlil, že vzhledem k názvu jedné konkurence to není dobrý nápad a mohla bych se se zlou potázat. A tak jsme se domluvili, že nám pomůže. Je to jeho práce. Řekla jsem si tehdy, že je to jeho práce, živí ho to, tak asi bude vědět více jak my.

BisBisčl

Finální výběr a rozhodnutí

Na první setkání nad novým názvem v roce 2018 přinesl Vilém černobílou prezentaci. My jsme měly (já a moje sestra) za úkol jen reagovat spontánně na jednotlivé nápady a říct co určitě ne a potom jsme dostaly týden na promyšlenou a zákaz googlit a radit se s okolím. Dostali jsme 3 značky neutrálně laděné, 2 emočně a 2 tematicky emočně laděné.

 

Tady jsou:

  • Neutrálně laděné značky: MARKIMA, BISBIS, IRISIRI.
  • Emočně laděné značky: ATRACCIO, MADIGO.
  • Tematicky, emočně laděné: DERMANES, MANDRAGOLA.

 

Jak to dopadlo, už víte... Než se k nám všechny výše uvedené názvy dostaly, prošly prověřovacím kolečkem. Umí značku vyslovit Francouz, Maďar, Čech i Němec? Jsou volné domény cz, sk, de, at? Neznamená název v některém ze státu něco negativního? Není to nějaká dříve použitá značka s negativním příběhem? Otázek mnoho, odpovědí také. Až se dnes divím, že jsme měli možnost vybírat ze 7 možností.

A co znamená Bis Bis? Vůbec nic. ☺ Je to proces systematický a má svá pravidla. Po zvolení samotné značky následoval proces tvorby loga, na kterém pracoval grafik Jiří Světlík.

PS: Upřímně? Když na obě loga po letech koukám, tak bych se dnes vybrala spíše to druhé. Které se líbí vám?

BisBisčlanek

 

 

Zpět do obchodu